Subsidies en financieringen voor het volgen van opleidingen

Up-to-date blijven in je werk is erg belangrijk, zo blijf je aangesloten op veranderingen in je werk of binnen je vakgebied. De manier om up-to-date te blijven is het volgen van een opleiding Opleidingen kunnen wel erg duur zijn. Daarom is het goed om te weten dat de overheid of gemeente diverse regelingen heeft om de kosten van een opleiding (deels) te betalen. Op deze pagina vind je een handig overzicht van de subsidies voor het volgen van een opleiding voor werkzoekenden, werknemers, ondernemers en scholieren.

Rotterdamse scholingsvoucher

LET OP! Per 31 december 2023 is de Rotterdams scholingsvoucher gestopt. 

Per 1 januari 2024 valt de Rotterdamse scholingsvoucher onder het Werkcentrum Rijnmond. Zie hier voor meer informatie: Over Werkcentrum Rijnmond (WCR) (leerwerkloket.nl)

Voor al je vragen over de scholingsvoucher en lopende scholingsaanvraag, kun je contact opnemen met het Werkcentrum Rijnmond. Mail naar info@werkcentrumrijnmond.nl of vul het het contactformulier Contact Werkcentrum regio Rijnmond (werkcentrumrijnmond.nl) in.


Meer informatie

Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud en wil je een voltijd mbo, hbo of universitaire opleiding volgen? Of wil je direct geld verdienen en een hbo of universitaire opleiding met werken combineren? Dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Meer informatie.

Levenlanglerenkrediet

Heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering, ben je jonger dan 56 jaar en wil je een erkende voltijd mbo, hbo of universitaire opleiding volgen? Dan kun je mogelijk gebruik maken van het levenlanglerenkrediet. Meer informatie.

Tegemoetkoming deeltijders

Wil jij vmbo-tl-, havo-, vwo of vavo- opleiding in deeltijd volgen en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun je als je aan een aantal voorwaarden voldoet, zoals minder dan een bepaald bedrag verdienen, recht hebben op een tegemoetkoming voor deeltijders. Meer informatie.


Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren

Vanaf de 18-jarige leeftijd krijgen ouders geen kinderbijslag meer voor hun kinderen. Om de schoolkosten te betalen is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een tegemoetkoming te ontvangen. De tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. Meer informatie.

Startersbeurs

Heb je een opleiding afgerond, maar vind je moeilijk een baan omdat je geen werkervaring hebt? Met de startersbeurs kun je voor een periode van 6 maanden, 32 uur per week werkervaring bij een bedrijf opdoen. Je ontvangt per maand minimaal een vergoeding van €700,-. Meer informatie

Transitievergoeding

Had je een vast of tijdelijk dienstverband en ben je ontslagen? Dan heb je via je werkgever mogelijk recht op een transitievergoeding. Je kunt de vergoeding bijvoorbeeld voor om- of bijscholing gebruiken, zodat de overstap naar een andere baan makkelijker wordt. Meer informatie.

Van werk naar werk voucher

Ben je uitzendkracht en ben je door de coronacrisis je baan verloren? Dan kun je mogelijk de Van werk naar werk voucher aanvragen. De waarde van de voucher is €500,-. Dit bedrag kun je voor scholing gebruiken, waardoor het makkelijker wordt om de overstap naar nieuw werk te maken. Meer informatie.

AmbachtNederland

Via AmbachtNederland is het mogelijk om met behoud van je WW-uitkering een opleiding voor een ambacht te volgen. Mensen die een ambacht beoefenen zijn bijvoorbeeld de kapper, fietsenmaker, schoonheidsspecialist en de audicien. Voor de opleiding betaal je €250,-. Alle andere kosten worden door AmbachtNederland betaald. Meer informatie.

Individueel ontwikkelbudget (IOB)

Werk je in de retail (non-food), dan kun je gebruik maken van het individueel ontwikkelbudget (IOB). Je krijgt dan een rekening waarop door je werkgever periodiek geld voor een opleiding wordt stort. Meer informatie over het IOB. Werk je niet in de retail? Dan is het STAP-budget een alternatief om alsnog budget voor scholing te ontvangen.

Scholingsbudget WW

Heb je een WW-uitkering en wil je een opleiding volgen? Dan kun je in aanmerking komen voor het scholingsbudget WW. Meer informatie staat op de site van het UWV. Neem contact op met je adviseur werk van het UWV voor de laatste informatie en advies.

Scholing via je werkgever

Afhankelijk van de cao waar je onder valt kan je werkgever via een opleidingsfonds een bijdrage leveren in het betalen van je opleiding. Deze bijdrage wordt ook wel ‘persoonlijk ontwikkelbudget’ genoemd en is bedoeld om je kennis op peil te houden. Meer weten? Raadpleeg je cao of informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Opleiding volgen met een WIA,- WAO,- of Wajong- uitkering

Als je een WIA,- WAO,- of Wajong-uitkering hebt en het noodzakelijk is om een opleiding te volgen om aan het werk te komen, dan kan het UWV de studiekosten betalen. Wanneer dat niet het geval is en je gebruik wilt maken van een subsidieregeling, dan kan dit gevolgen hebben voor je uitkering. Laat je dus goed informeren door een arbeidsdeskundige.

Woon je in Rijnmond en ben je na maart 2020 je baan kwijtgeraakt?

Woon je in de regio Rotterdam Rijnmond? En ben je na 12 maart 2020 je baan of inkomen kwijtgeraakt of dreig je je baan te verliezen? Dan kan je als je aan de voorwaarden voldoet, gebruik maken van de tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening covid-19. Deze regeling is erop gericht om te voorkomen dat mensen werkeloos raken en helpt om snel weer een nieuwe baan vinden. Deze regeling heeft een scholingsbudget tot maximaal € 5.000,- per jaar. Interesse? Neem hiervoor contact op het Werkcentrum Rijnmond www.werkcentrumrijnmond.nl

Kom je er niet uit of wil je graag ons advies?

Dat is niet zo vreemd! Er zijn veel subsidies voor het volgen van opleidingen, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen wat de mogelijkheden voor jou zijn. Bovendien zijn er situaties waarin er meerdere regelingen gecombineerd kunnen worden. Onze adviseurs helpen je graag om uit te zoeken van welke subsidies je gebruikt kunt maken.

LET OP! De Rotterdamse scholingsvoucher is gewijzigd!

Per 1 januari 2024 valt de Rotterdamse scholingsvoucher onder het Werkcentrum Rijnmond. Zie hier voor meer informatie: Over Werkcentrum Rijnmond (WCR) (leerwerkloket.nl)

Voor al je vragen over de scholingsvoucher en lopende scholingsaanvraag, kun je contact opnemen met het Werkcentrum Rijnmond. Mail naar info@werkcentrumrijnmond.nl of vul het het contactformulier Contact Werkcentrum regio Rijnmond (werkcentrumrijnmond.nl) in.


Vul het formulier in, inclusief je vraag en we nemen binnen drie werkdagen contact met je op.

Wil je je vraag liever telefonisch bespreken? Maak dan gebruik van ons telefonisch spreekuur. 

Vanaf 1 januari 2024 is het telefonisch spreekuur aangepast.

Het spreekuur is maandag van 13.00 tot 15.00 uur en dinsdag t/m donderdag van 10:00 tot 15:00 uur. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 06 - 81 13 51 43. Als er meer tijd nodig is zal er een vervolgafspraak worden ingepland.

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.