Subsidies en financieringen voor het volgen van opleidingen

Up-to-date blijven in je werk is erg belangrijk, zo blijf je aangesloten op veranderingen in je werk of binnen je vakgebied. De manier om up-to-date te blijven is het volgen van een opleiding Opleidingen kunnen wel erg duur zijn. Daarom is het goed om te weten dat de overheid of gemeente diverse regelingen heeft om de kosten van een opleiding (deels) te betalen. Op deze pagina vind je een handig overzicht van de subsidies voor het volgen van een opleiding voor werkzoekenden, werknemers, ondernemers en scholieren.

Rotterdamse scholingsvoucher

Vanaf 1 augustus 2021 mogen vrijwel alle Rotterdammers een scholingsvoucher aanvragen van maximaal € 2500,-. Deze voucher kan je gebruiken om je te laten om-, her- of bijscholen. Wil jij je graag verder ontwikkelen en je kansen op een leuke baan vergroten? Wil jij meer weten over waar je aan moet voldoen om de scholingsvoucher aan te vragen? Op de site van de gemeente Rotterdam kan je hier alle informatie over de scholingsvoucher vinden. Een van de voorwaarden is dat je een positief scholingsadvies hebt van het Leerwerkloket Rijnmond. Dit advies is er om er zeker van te zijn dat je een geschikte keuze maakt voor een scholing en dat de scholing gaat bijdragen om een nieuwe baan te vinden in een van de kansrijke sectoren in Rotterdam.   Een overzicht van kansrijke beroepen vind je hier. Aanvragen scholingsvoucher.

Meer informatie

Studiefinanciering

Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud en wil je een voltijd mbo, hbo of universitaire opleiding volgen? Of wil je direct geld verdienen en een hbo of universitaire opleiding met werken combineren? Dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Meer informatie.

Levenlanglerenkrediet

Heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering, ben je jonger dan 56 jaar en wil je een erkende voltijd mbo, hbo of universitaire opleiding volgen? Dan kun je mogelijk gebruik maken van het levenlanglerenkrediet. Meer informatie.

Tegemoetkoming deeltijders

Wil jij vmbo-tl-, havo-, vwo of vavo- opleiding in deeltijd volgen en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun je als je aan een aantal voorwaarden voldoet, zoals minder dan een bepaald bedrag verdienen, recht hebben op een tegemoetkoming voor deeltijders. Meer informatie.


Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren

Vanaf de 18-jarige leeftijd krijgen ouders geen kinderbijslag meer voor hun kinderen. Om de schoolkosten te betalen is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een tegemoetkoming te ontvangen. De tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. Meer informatie.

NL leert door regeling

Vanuit de NL leert door regeling betaalt de overheid diverse online opleidingen voor iedereen die werkt of heeft gewerkt. Het maakt niet uit of je werkzoekende, werknemer of ondernemer bent. Meer informatie

Startersbeurs

Heb je een opleiding afgerond, maar vind je moeilijk een baan omdat je geen werkervaring hebt? Met de startersbeurs kun je voor een periode van 6 maanden, 32 uur per week werkervaring bij een bedrijf opdoen. Je ontvangt per maand minimaal een vergoeding van €700,-. Meer informatie

Transitievergoeding

Had je een vast of tijdelijk dienstverband en ben je ontslagen? Dan heb je via je werkgever mogelijk recht op een transitievergoeding. Je kunt de vergoeding bijvoorbeeld voor om- of bijscholing gebruiken, zodat de overstap naar een andere baan makkelijker wordt. Meer informatie.

Van werk naar werk voucher

Ben je uitzendkracht en ben je door de coronacrisis je baan verloren? Dan kun je mogelijk de Van werk naar werk voucher aanvragen. De waarde van de voucher is €500,-. Dit bedrag kun je voor scholing gebruiken, waardoor het makkelijker wordt om de overstap naar nieuw werk te maken. Meer informatie.

AmbachtNederland

Via AmbachtNederland is het mogelijk om met behoud van je WW-uitkering een opleiding voor een ambacht te volgen. Mensen die een ambacht beoefenen zijn bijvoorbeeld de kapper, fietsenmaker, schoonheidsspecialist en de audicien. Voor de opleiding betaal je €250,-. Alle andere kosten worden door AmbachtNederland betaald. Meer informatie.

Individueel ontwikkelbudget (IOB)

Werk je in de retail (non-food), dan kun je gebruik maken van het individueel ontwikkelbudget (IOB). Je krijgt dan een rekening waarop door je werkgever periodiek geld voor een opleiding wordt stort. Meer informatie over het IOB. Werk je niet in de retail? Dan is het STAP-budget een alternatief om alsnog budget voor scholing te ontvangen.

Het STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kun je bij UWV als werkende of werkzoekende het STAP budget aanvragen voor maximaal €1.000,- per jaar voor scholing. Ga naar deze website van het UWV voor alle informatie en voorwaarden 

STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Werkenden en niet-werkenden, met name diegene die dit het hardst nodig hebben, kunnen bij dit loket een vergoeding van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor het volgen van scholing. Deze vergoeding vervangt de huidige fiscale aftrekmogelijkheid voor kosten van scholing, die nu nog via de aangifte inkomstenbelasting kan worden opgegeven bij de Belastingdienst. Het totale beschikbare budget (160 miljoen euro voor 2022) wordt over verschillende aanvraagperiodes van twee maanden verdeeld, waarbij de eerste aanvraagperiode dus op dinsdag 1 maart van start gaat. Een nieuwe aanvraagperiode start overigens om de twee maanden, altijd op de eerste dag van die betreffende maand.


Scholingsbudget WW

Heb je een WW-uitkering en wil je een opleiding volgen? Dan kun je in aanmerking komen voor het scholingsbudget WW. Meer informatie staat op de site van het UWV. Neem contact op met je adviseur werk van het UWV voor de laatste informatie en advies.

Scholing via je werkgever

Afhankelijk van de cao waar je onder valt kan je werkgever via een opleidingsfonds een bijdrage leveren in het betalen van je opleiding. Deze bijdrage wordt ook wel ‘persoonlijk ontwikkelbudget’ genoemd en is bedoeld om je kennis op peil te houden. Meer weten? Raadpleeg je cao of informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Opleiding volgen met een WIA,- WAO,- of Wajong- uitkering

Als je een WIA,- WAO,- of Wajong-uitkering hebt en het noodzakelijk is om een opleiding te volgen om aan het werk te komen, dan kan het UWV de studiekosten betalen. Wanneer dat niet het geval is en je gebruik wilt maken van een subsidieregeling, dan kan dit gevolgen hebben voor je uitkering. Laat je dus goed informeren door een arbeidsdeskundige.

Woon je in Rijnmond en ben je na maart 2020 je baan kwijtgeraakt?

Woon je in de regio Rotterdam Rijnmond? En ben je na 12 maart 2020 je baan of inkomen kwijtgeraakt of dreig je je baan te verliezen? Dan kan je als je aan de voorwaarden voldoet, gebruik maken van de tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening covid-19. Deze regeling is erop gericht om te voorkomen dat mensen werkeloos raken en helpt om snel weer een nieuwe baan vinden. Deze regeling heeft een scholingsbudget tot maximaal € 5.000,- per jaar. Interesse? Meld je dan aan bij RMT Rijnmond werkt door www.rijnmondwerktdoor.nl.

Kom je er niet uit of wil je graag ons advies?

Dat is niet zo vreemd! Er zijn veel subsidies voor het volgen van opleidingen, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen wat de mogelijkheden voor jou zijn. Bovendien zijn er situaties waarin er meerdere regelingen gecombineerd kunnen worden. Onze adviseurs helpen je graag om uit te zoeken van welke subsidies je gebruikt kunt maken.

Vul het formulier in, inclusief je vraag. We reageren per e-mail. Wil je je vraag liever telefonisch bespreken? Maak dan gebruik van ons telefonisch spreekuur. Het spreekuur is elke dag: maandag van 13.00 tot 15.00 uur en dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 15:00 uur. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 06 - 81 13 51 43. Als er meer tijd nodig is zal er een vervolgafspraak worden ingepland.

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.