Scholingsvoucher Rotterdam

Aanvraag advies scholingsvoucher Rotterdam

Vanaf 1 augustus 2021 mogen vrijwel alle Rotterdammers een scholingsvoucher aanvragen van maximaal € 2500,-. Deze voucher kan je gebruiken om je te laten om-, her- of bijscholen. Wil jij je graag verder ontwikkelen en je kansen op een leuke baan vergroten? Wil jij meer weten over waar je aan moet voldoen om de scholingsvoucher aan te vragen? Op de site van de gemeente Rotterdam kan je hier alle informatie over de scholingsvoucher vinden. Een van de voorwaarden is dat je een positief scholingsadvies hebt van het Leerwerkloket Rijnmond. Dit advies is er om er zeker van te zijn dat je een geschikte keuze maakt voor een scholing en dat de scholing gaat bijdragen om een nieuwe baan te vinden in een van de kansrijke sectoren in Rotterdam. 

Vergoeding en voorwaarden in het kort

 • De scholingsvoucher vergoedt tot een maximum van 2.500 euro voor: kortlopende trainingen en cursussen | mbo-scholingen | hbo-scholingen tot en met associate degree of met een leerwerktraject of baangarantie.
 • de opleiding leidt tot langdurig betaald werk in een kansrijke sector;
 • de aanvrager wil graag bijleren en werken in een kansrijke sector. 

Voor wie

 • inwoners van Rotterdam. Het maakt daarbij niet uit of je een betaalde baan hebt of een bijstands-, ww-, Tozo-, of Bbz-uitkering.
 • jongeren die in regio Rotterdam wonen en een diploma hebben behaald op een Rotterdamse school in een sector waar geen werk in is. 
 • NB. Jongeren die leerplichtig zijn en Rotterdammers met een AOW-uitkering, kunnen geen scholingsvoucher aanvragen. 
 • Klik HIER voor de volledige regeling. Let op: deze regeling is tot 31-12-2021. Vanaf 1-1-2022 zal de nieuwe regeling online staan. 

Lees hieronder welke stappen je moet nemen om in aanmerking te komen voor de scholingsvoucher.

 • Stap 1. 

  Heb je een uitkering van het UWV of de Participatiewet? Ga dan in gesprek met je contactpersoon. Samen bespreek je wat jouw motivatie is, welke scholing je zou willen gaan volgen en hoe je een scholing kunt combineren met je uitkering. Kijk daarbij goed naar je privé situatie en hoe je contactpersoon jou daarbij kan ondersteunen. Als je een uitkering van de Participatiewet hebt, heb je altijd een doorverwijzing van je werkconsulent nodig. Heb je een WW uitkering? Ook het UWV heeft een scholingsbudget. Ga met je contactpersoon in gesprek of je in aanmerking kunt komen. 

 • Stap 2.

  Maak een account aan op mijnleerwerkloket en ga naar je mail om je aanmelding compleet te maken, login op je account en doorloop de stappen in de aanmelding . Dit duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens de aanmelding vul je je persoonlijke gegevens in, je opleidingen en werkervaring en je maakt een paar testen. Door alles zorgvuldig in te vullen, kunnen wij een goed scholingsadvies geven.

 • Stap 3.

  Vul het aanvraagformulier voor scholingsadvies in.

  Zodra we je aanvraagformulier hebben ontvangen, nemen we binnen 3 dagen contact met je op om een persoonlijk adviesgesprek in te plannen met een van onze scholingsadviseurs. Let op; je wordt door een onbekend mobiel nummer gebeld, dus neem je telefoon wel op.

 • Stap 4.  

  Stap 1 t/m 3 zijn noodzakelijk om je aanmelding volledig te maken. Wil je al meer inzicht krijgen in wat jij belangrijk vindt in je werk, in je loopbaan én te ontdekken welke beroepen passen bij jouw talent? Doe dan ook nog de volgende testen. Deze zijn op MBO 3 niveau en hoger:


  Wil je een overzichtje van alle testen die op mijnleerwerkloket staan, klik dan hier.

 • Stap 5. 

  Samen met de scholingsadviseur heb je een (online) gesprek om te bespreken welke scholing het beste bij je past n.a.v. je werkervaring, vooropleiding, je wensen en je talenten en hoe je deze kunt inzetten voor scholing die leidt naar werk in een kansrijke sector. Op basis van dit gesprek kunnen we al aangeven of je in aanmerking komt voor een scholingsvoucher.

  Als je een uitkering van de participatiewet hebt, kan je met het advies naar je werkconsulent. Je hebt dan nog 1 gesprek en zij gaan vervolgens de opleiding voor je reserveren.

 • Stap 6. 

  Na het gesprek vraagt je scholingsadviseur een kostenoverzicht op bij de opleider. Als de totale kosten binnen het budget van €2.500,- (incl. BTW)vallen, kunnen we je een positief advies geven. Soms zijn de kosten hoger en moet je nog even contact hebben met je contactpersoon van de gemeente of het UWV om het budget aan te vullen of bespreken we of je dat met eigen geld doet. We sturen je binnen een week na ontvangst van de offertes een mail met het positieve advies en het kostenoverzicht van de opleider. Je kunt nu de scholingsvoucher aanvragen bij de gemeente Rotterdam.

 • Stap 7.  

  De Scholingsvoucher is een subsidieregeling van de Gemeente Rotterdam. Je kunt met je DigiD inloggen op: Rotterdam.nl en de subsidie aanvragen.

  Deze documenten moet je uploaden bij de aanvraag:

  • Een positief scholingsadvies
  • Kostenoverzicht van de opleider
  • Je mbo-diploma uit 2020, als van toepassing


  Let op dat je alles meestuurt! Als er documenten ontbreken, kan je aanvraag niet in behandeling genomen worden.

 • Stap 8. 

  Zodra de Gemeente Rotterdam je aanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je een positieve beschikking ofwel de scholingsvoucher. Je kunt je nu inschrijven bij de scholing waarvoor je de subsidie hebt aangevraagd. Let op: vermeldt altijd dat je een scholingsvoucher hebt en gebruik het inschrijfformulier wat het Leerwerkloket heeft meegestuurd.

Start met je aanvraag

Klik HIER om een account aan te maken en start meteen met je aanvraag voor advies bij het Leerwerkloket Rijnmond.