Stap voor stap en samen met je medewerkers!

Als je een Leven Lang Ontwikkelen proces gaat opzetten, is het belangrijk dat medewerkers zelf met hun ontwikkeling aan de slag kunnen gaan. Activering en ondersteuning kan op veel manieren plaatsvinden; hieronder wordt een aantal ideeën beschreven.

Voordat je begint

Zorg ervoor dat er een vast aanspreekpunt is in de organisatie waar mensen terecht kunnen voor hun vragen. Ook als er geen afdeling HR is, kunnen een of twee medewerkers binnen je organisatie die rol vervullen. Zij kunnen als ambassadeur leren en ontwikkelen promoten en de rol van vraagbaak vervullen. Het is belangrijk dat ze hier ook de tijd en ruimte voor krijgen en vanaf het begin betrokken worden bij de plannen en te nemen stappen.

 • Stap 1: Begin bij het begin, kennis vergaren

  Als je eerst meer wilt weten van LLO en leren van en met anderen, doe dan mee met een van onze werksessies. Als deelnemer van een werksessie maak je een analyse van de leercultuur van je organisatie en kom je tot een concreet actieplan om de leercultuur te verbeteren. Je werkt samen met de andere deelnemers (ondernemers, werkgevers, lijnmanagers en HR- en opleidingsprofessionals) en leert van en met elkaar. De reacties van de deelnemers zijn zeer positief. De werksessies worden gegeven door het platform Leven Lang Ontwikkelen en Sociale Innovatie. Klik hier om op de hoogte gehouden te worden van de nieuwe werksessies.

  Wat levert het op?

  • Je leert echt heel veel door de werksessie te doen met deelnemers van andere bedrijven omdat je goed kunt sparren over hoe het werkt in de praktijk.
  • Je leert niet alleen van de theorie en het invullen van het model, maar ook van elkaar.
 • Stap 2: Maak een plan

  Wil jij aan de slag met LLO en zoek je een tool om mee aan de slag te gaan en het LLO proces inzichtelijk te krijgen? Met behulp van het actieplan van Level UP Rijnmond kun je heel praktisch stapsgewijs aan de slag met LLO in je organisatie. Je vertaalt de ontwikkelingen en doelstellingen van je organisatie naar de gevolgen voor functies, rollen, kennis en vaardigheden van je medewerkers. Om aan de juiste antwoorden te komen, is het van groot belang dat je zowel de leiding als de medewerkers mee laat denken in dit plan. Download het nu het Word document en ga aan de slag. Wil je eerst de online scan doen en ontdekken welke stap jouw bedrijf moet zetten om bij te blijven met LLO? Klik hier.

  Wat levert het actieplan op?

  • Een levend document waarin duidelijke afspraken staan en voor iedereen de doelen en context van LLO binnen je organisatie zijn omschreven. 
 • Stap 3: Kick off en communicatie

  Organiseer een kick-off bijeenkomst voor Leven Lang Ontwikkelen in de organisatie. Hierin worden het belang en de doelen van het ontwikkelbeleid op een duidelijke en motiverende manier uitgelegd en kunnen medewerkers vragen stellen. Zorg dat de informatie na de kick-off bijeenkomst makkelijk is terug te vinden voor iedereen; laat het op verschillende manieren terugkomen in de communicatie. Het is belangrijk dat leren en ontwikkelen regelmatig positief belicht wordt in de communicatie, bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg, in een nieuwsbrief, op intranet, en door het delen van mooie voorbeelden (dit kan ook in werkoverleg). Het werkt vooral goed als je succesverhalen deelt. Kijk eens naar deze presentatie over communicatie in je organisatie over Leven Lang Ontwikkelen en ga aan de slag met de vragen en do's en don'ts. 

  Wat levert een goeie kick off en duidelijke communicatie op?

  • Iedereen is in één keer op de hoogte en je medewerkers begrijpen het belang
  • Als LLO doorlopend in de communicatie uitingen wordt gedeeld, wordt het ook eigen
 • Stap 4: Aan de slag met je medewerkers

  Nadat je in het actieplan inzichtelijk hebt gemaakt wat er nodig is, ga je met je medewerkers in gesprek over persoonlijke ontwikkeling. Met het Word format persoonlijk ontwikkel plan (POP) van Level UP wordt je medewerker stapsgewijs meegenomen in hoe je vakkennis, vaardigheden, interesses taken en verantwoordelijkheden in kaart brengt en wordt de vertaling gemaakt naar ontwikkelpunten en doelen. Je sluit het af met een stappenplan. Download het formulier nu en ga aan de slag. Je kunt het formulier samen met je medewerker invullen, of liever, laat je medewerker er zelf mee aan de slag gaan. 

  Wat levert een POP op?

  • Als je medewerker dit zelf maakt is de kans op commitment en slagen veel groter.
  • Je medewerker en zijn of haar leidinggevende weten precies waarmee hij of zij aan de slag moet en hebben een planning.
  • De leidinggevenden kunnen aan de hand van een POP vaststellen hoe en hoe vaak ze de medewerker moeten ondersteunen.
 • Stap 5: Maak een totaaloverzicht 

  Zodra je van je medewerkers de POP formulieren geïnventariseerd hebt, kan je een totaaloverzicht maken van de te ontwikkelen kennis en vaardigheden binnen je organisatie. Haal uit de gesprekken de meest effectieve oplossingen: hoe laat je de doelen en ambities van je bedrijf het beste aansluiten bij de kennis, vaardigheden, wensen en ambities van je teamleden? Welke kennis en vaardigheden zijn al in je bedrijf aanwezig? Wat zijn de ambities van je medewerkers? Je vergelijkt de opleidingen en kunt aan de slag met een overzicht van de kosten. Klik hier voor het Level Up ontwikkelplan medewerkers. Toets het totaaloverzicht altijd even met de leiding en je medewerkers.

  Wat levert het op?

  • Doordat je een totaaloverzicht hebt, kun je heel efficiënt en bovendien kostenbewust gaan plannen. 
  • Je hebt met dit overzicht de basis al gelegd voor ontwikkelpaden van functies.
 • Stap 6: Plannen en financieren

  Voor de meeste organisaties geldt dat er budget wordt gereserveerd voor leren en ontwikkelen. Ga in gesprek met de budget verantwoordelijke en bespreek wat mogelijk is aan de hand van je totaal overzicht. In de regio zijn ook veel mogelijkheden om opleidingen te financieren. Vaak moet de medewerker de opleiding zelf aanvragen en moet de opleiding een officiële erkenning hebben. Neem hier een kijkje welke subsidies er momenteel zijn en doe er je voordeel mee.

 • Stap 7: Borgen en door ontwikkelen

  Je wilt natuurlijk dat leren en ontwikkelen een vast onderdeel wordt van de onboarding en het blijven binden en boeien van mensen. Om je medewerkers te laten zien wat de groeimogelijkheden zijn, hebben we voor jou een format voor ontwikkelpaden gemaakt. Klik hier om die te bekijken. Door een goed inzicht in ontwikkelmogelijkheden en de weg daarnaartoe te geven, help je je medewerkers om een beeld te krijgen van wat je organisatie te bieden heeft en wat er moet gebeuren om daar te komen. In dit model kan je per functie in kaart brengen wat de doorgroeimogelijkheden zijn per functie. Er is ruimte voor logische stappen, maar ook voor een “out of the box” volgende stap. Medewerkers kunnen doorgaans doorgroeien richting een senior of managementfunctie, maar ook kiezen voor een specialisme.

Nog een leuke tip

Is jouw bedrijf wat groter? Organiseer dan binnen je bedrijf een speciale dag voor ontwikkelen en leren met een “Ontwikkel Jezelf Markt”. Hieronder geven we je enkele tips voor het organiseren van een “Ontwikkel Jezelf Markt”. Breng op voorhand deze markt (en relevantie) goed onder de aandacht tijdens kwartaalbijeenkomsten, door middel van interne nieuwsbrief, website, socials enz.

Kick off en opening Ontwikkel jezelf Markt

 • HR / L&D Manager / Directeur aan het woord
 • Leg de nadruk  op het belang van investeren in eigen ontwikkeling
 • Ga kort de dialoog aan met aanwezige medewerkers, bijvoorbeeld door interactieve vragen als: “wat is het laatste wat jij geleerd hebt?”, “wat zou jij nog meer willen leren?”. Zoek vandaag je inspiratie op!
 • Opening van de Markt

Op de markt zijn diverse kramen en bijvoorbeeld aanwezig:

 • Opleiders die hun ‘trainingen’ promoten, mini colleges / voorproefjes geven
 • Een coach voor een kort coach gesprek / inloopspreek uur
 • Leerwerkloket Rijnmond die bijvoorbeeld wat talententestjes afneemt 
 • Deelname branchevereniging
 • Idee: notitieblokjes en / of briefje met quote aan het einde.

Wat levert het op?

De organisatie laat over een breed gebied, samen met de aanwezige partners zoals opleiders, coaches, brancheverenigingen, het belang en de positieve aanpak van Leren en Ontwikkelen zien. Het is interactief, medewerkers kunnen meteen kennismaken met verschillende mogelijkheden voor Leren en Ontwikkelen. Zien, horen en doen: dat geeft motivatie om aan de slag te gaan.