Omscholen

Wil je ander werk gaan doen en jezelf omscholen? Spannend! Maar hoe pak je dat aan? Welke sector en welk beroep past het beste bij je? Welke diploma’s heb je nodig? Kun je werken en leren combineren? En welke subsidiemogelijkheden zijn er om de studiekosten (deels) te betalen? Op deze pagina vertellen we hoe we je met dit soort vragen kunnen helpen en wat je zelf kunt doen.

Waar wil je meer over weten?

Wie ben ik en welk beroep past bij mij?

Wil je je omscholen, maar weet je niet naar welke sector of welk beroep? Dan kan het helpen om te onderzoeken wat je talenten en vaardigheden zijn en wat voor soort werk bij je past.

Je kunt hiervoor naar Mijn Leerwerkloket (onze online omgeving). Met behulp van diverse online loopbaantesten kun je een e-portfolio maken. Het e-portfolio geeft je een overzicht van je werkervaring en gevolgde opleidingen en inzicht in je talenten en vaardigheden. Bekijk hier een voorbeeld van een e-portfolio.

Nadat je jouw e-portfolio hebt gemaakt, kun je met onze talentmatch-tool ontdekken welke beroepen bij je passen. En vacatures voor die beroepen? Die vind je ook op Mijn Leerwerkloket. Maak via de onderstaande knop gratis een account aan op Mijn Leerwerkloket of klik hier voor meer informatie.


Account Mijn Leerwerkloket aanmaken

De Loopbaanverkenner


Naast de gratis Loopbaantesten die je op Mijn Leerwerkloket kunt doen, is er de Loopbaanverkenner. Dit is een betaalde tool waarmee je jouw motivatie, talenten en vaardigheden in kaart brengt en koppelt aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 

Eén van de verschillen tussen de testen van Mijn Leerwerkloket en de Loopbaanverkenner, is dat er in de testen van de Loopbaanverkenner controle vragen zijn verwerkt. Dezelfde vragen worden dus op verschillende manieren of bij verschillende situaties net wat anders gesteld. Daardoor is de betrouwbaarheid van de uitslagen groter dan die van de testen die je in Mijn Leerwerkloket kunt doen. 




Meer over de Loopbaanverkenner

In welke beroepen is veel werk?


In diverse sectoren zijn er kansberoepen. Dit zijn beroepen waar veel vacatures voor zijn. Op werk.nl/arbeidsmarktinformatie kun je een overzicht van alle kansrijke beroepen in Nederland bekijken. Op wsprijnmond.nl vind je een overzicht van kansberoepen specifiek voor de Regio Rijnmond.

Goed om te weten: het kan zijn dat je huidige kennis, vaardigheden en werkervaring goed van pas komen in een kansberoep, waardoor de overstap makkelijker wordt. Als dat het geval is spreken we over een overstapberoep.

Meer informatie over kansberoepen in de regio Rijnmond en over hoe we je kunnen ondersteunen om de overstap naar een kansberoep te maken, vind je hier.

Kan ik werken en leren combineren?

Ja. Dat is mogelijk met een BBL opleiding waarmee je een mbo-diploma kunt behalen. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Dat betekent dat je 3 tot 4 dagen per week betaald werkt en 1 of 2 dagen naar school gaat. In sommige gevallen zijn er werkgevers die interne BBL opleidingen aanbieden. Bij deze trajecten worden vaak (een deel van) de opleidingskosten betaald door de werkgever.

Als je werken en leren wilt combineren in een BBL opleiding, zoek dan naar een leerwerkplek. Je kunt ze onder andere vinden op leerbanenmarkt.nl en op stagemarkt.nl. Daarnaast zijn er websites waarop je leerwerkplekken voor specifieke sectoren kunt vinden:

Wil je een hbo-opleiding volgen en werken tegelijk? Vele hogescholen bieden een duale opleiding aan. Bij een duale hbo-opleiding wordt werk en studie gecombineerd. Bij een duale opleiding ga je zelf op zoek naar een werkgever waarbij je werken en leren kunt combineren.

Welke subsidies zijn er om een opleiding te betalen?


De overheid vindt het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Daarom zijn er allerlei subsidiemogelijkheden waarvan je gebruik kunt maken om je te scholen.

Zo is er het ‘Levenlanglerenkrediet’ voor het volgen van een erkende (voltijd) mbo, hbo of universitaire opleiding. Ook is er de Rotterdamse scholingsvoucher waarmee je een mbo opleiding (deels) kunt betalen, zodat je in een sector kunt werken waar veel werkgelegenheid is.

Heb je een WW-uitkering en wil je je omscholen? Dan kun je met het ‘Scholingsbudget WW’ een opleiding volgen, zodat je kennis en vaardigheden aansluiten op waar werkgevers naar vragen.

Klik op de onderstaande knop om het complete overzicht van subsidies te bekijken.

Bekijk subsidies

Ik wil mij omscholen, maar ik heb moeite met de Nederlandse taal

Je bent niet de enige. Ongeveer 90.000 Rotterdammers tussen de 16 en 65 jaar vinden lezen en schrijven moeilijk. Daarom helpt de gemeente Rotterdam je om beter te worden in de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld met een gratis taalcursus. Lees er hier meer over.

Je kunt ook zelf op internet oefenen met de Nederlandse taal, bijvoorbeeld op deze websites:

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste taallessen? Neem dan contact met ons op. We helpen je gratis om de taalles te vinden die bij jou past.

Checklist omscholen


Zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen zijn er veel dingen om over na te denken als je je wilt omscholen. Daarom hebben we een handige checklist voor je gemaakt, zodat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Download hem gratis via de volgende knop:



 Voorbeeld e-portfolio

Stel je vraag of neem contact op voor advies

Wil je je omscholen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. Voor korte vragen kun je ons e-mailen of bellen. Voor een uitgebreid advies plannen we graag een gratis adviesgesprek met je in. Het gesprek is zonder verplichtingen en je bepaalt zelf wat je daarna doet.

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.

Neem contact op

Aankomende evenementen

Kom je er niet uit en wil je graag advies?

Geen probleem! Ons team van adviseurs zit voor je klaar om je op weg te helpen. Vul het formulier in, inclusief je vraag.en we nemen binnen drie werkdagen contact met je op.

LET OP! De Rotterdamse scholingsvoucher is gewijzigd!

Per 1 januari 2024 valt de Rotterdamse scholingsvoucher onder het Werkcentrum Rijnmond. Zie hier voor meer informatie: Over Werkcentrum Rijnmond (WCR) (leerwerkloket.nl)

Voor al je vragen over de scholingsvoucher en lopende scholingsaanvraag, kun je contact opnemen met het Werkcentrum Rijnmond. Mail naar info@werkcentrumrijnmond.nl of vul het het contactformulier Contact Werkcentrum regio Rijnmond (werkcentrumrijnmond.nl) in.


Wil je je vraag liever telefonisch bespreken? Maak dan gebruik van ons telefonisch spreekuur.

Vanaf 1 januari 2024 is het telefonisch spreekuur aangepast.

 Het spreekuur is elke dag op:

- maandag van 13:00 tot 15:00 uur

- dinsdag van 10:00 tot 15:00 uur

- woensdag van 10:00 tot 15:00 uur

- donderdag van 10:00 tot 15:00 uur

Bel naar 06 - 81135143. 

Als er meer tijd nodig is voor jouw vraag, dan plannen we een vervolgafspraak met je in.

Let op: wij hebben zelf geen leerwerktrajecten

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.

Form with alias "Contact_Form" does not exist! Did you select correct form in component settings?