Sollicitatietips

Een nieuwe baan op een presenteerblaadje, dat zou mooi zijn! Helaas gebeurt dat zelden en moet je solliciteren. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je bijvoorbeeld een goede indruk met je cv? Hoe schrijf je een overtuigende motivatiebrief? En hoe zorg je ervoor dat werkgevers en recruiters jou op LinkedIn, Facebook of instagram vinden? Bekijk onze sollicitatietips en je weet het!

Waar wil je meer over weten?

Een krachtig CV maken

Met dank aan Utrecht University.

Bekijk de video

Een overtuigende motivatiebrief schrijven

Met dank aan Utrecht University.

Bekijk de video

Opvallen op LinkedIn

Als werkgevers naar personeel zoeken, doen ze dat onder andere op LinkedIn. Daarom is het belangrijk dat je daar zichtbaar bent en je profiel zo aantrekkelijk mogelijk maakt. Utrecht University heeft een praktische video voor je gemaakt waarin ze stap voor stap uitleggen hoe je dat doet.

Tip: recruiters bekijken je vaak via Facebook of Instagram. Als jouw account daar niet geschikt voor is, zorg er dan voor dat je je privacy instellingen aanpast. Lees hoe je dat op Facebook en Instagram doet.

Ga naar de video

Vacatures vinden

Om te kunnen solliciteren moet je natuurlijk eerst een leuke vacature vinden. Maar waar vind je die? Wij helpen je. We hebben namelijk een handig overzicht van vacaturesites gemaakt, daarmee wordt het zoeken een stuk makkelijker!Bekijk vacaturesites

Meer sollicitatietips

Op Werk-portal staat een online module waarin alle aspecten van het solliciteren duidelijk worden uitgelegd. De module is gratis beschikbaar en kun je in het Nederlands, Engels en Arabisch doorlopen.

Op Werk.nl (een website van het UWV) kun je veel informatie vinden over solliciteren, bijvoorbeeld:

•    Cv-sjablonen

•    Voorbeeld cv's

•    Tips voor het schrijven van sollicitatiebrieven

•    Tips voor het voeren van sollicitatiegesprekken 

•    Informatie over je rechten als sollicitant 

•    En nog heel veel meer

Daarnaast organiseert het UWV regelmatig gratis online webinars over alles wat met solliciteren te maken heeft. Bekijk de webinars hier.


Welke baan past bij jou?

Solliciteren kost vaak veel tijd en energie. Dus het zou jammer zijn als je wordt aangenomen, maar de baan achteraf niet bij je blijkt te passen. Daarom is het goed om, voordat je met solliciteren begint, eerst uit te zoeken wat voor soort baan bij je past. Wij kunnen je daar op de volgende manieren mee helpen:

Mijn Leerwerkloket: dit is een gratis online omgeving van Leerwerkloket Rijnmond. Je kunt er diverse loopbaantesten doen waarmee je een e-portfolio maakt. Een e-portfolio is een soort online cv en geeft je een overzicht van je vaardigheden, talenten, persoonlijkheid, werkervaring en de opleidingen die je gevolgd hebt. Met behulp van onze online talentmatch-tool en je e-portfolio kun je vervolgens ontdekken welke beroepen bij je passen. Meer informatie over Mijn Leerwerkloket.

Loopbaanverkenner: dit is een betaalde tool waarmee je jouw motivatie, talenten en vaardigheden in kaart brengt en koppelt aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In de Loopbaanverkenner zitten controlevragen verwerkt, waardoor de betrouwbaarheid van de testuitslagen groter is, dan die van de testen die je op Mijn Leerwerkloket kunt doen. Meer informatie over de Loopbaanverkenner.

Kom je er nog niet helemaal uit of wil je graag de mening van een expert?

Geen probleem! Ons team van adviseurs zit voor je klaar om je op weg te helpen. Vul het formulier in, inclusief je vraag. We reageren per e-mail.

Wil je je vraag liever telefonisch bespreken? Maak dan gebruik van ons telefonisch spreekuur. Het spreekuur is elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur en elke dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 15.00 uur

We hebben een nieuw telefoonnummer: dat nieuwe nummer is 06 - 81135143. Op ons oude nummer zijn we niet meer bereikbaar.

Als er meer tijd nodig is voor jouw vraag, dan plannen we een vervolgafspraak met je in.

Let opwij hebben zelf geen leerwerktrajecten.

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.