Kansberoepen en overstapberoepen

In onze regio zijn er beroepen waar veel werk in is. Dit noemen we kansberoepen of krapteberoepen. Soms sluiten jouw werkervaring, kennis en vaardigheden aan bij zo'n kansberoep. Dan spreken we ook wel van een overstapberoep.

Overzicht van kansberoepen en overstapberoepen

Een overzicht van alle kansberoepen in Nederland vind je op werk.nl/arbeidsmarktinformatie. Kansberoepen voor de Regio Rijnmond vind je op wsprijnmond.nl. Voorbeelden van kansrijke beroepen in de regio Rijnmond zijn

Vakkenvuller, magazijnmedewerker en productiemedewerker

Grote werkgevers in de foodsector, zoals supermarktketens, discountwinkels en webshops hebben veel behoefte aan personeel. Ben je flexibel, wil je hard werken en ben je een teamspeler? Dan past een baan als vakkenvuller, magazijnmedewerker of productiemedewerker mogelijk goed bij je.

Soms willen werkgevers dat je een heftruck- of reachtruckcertificaat hebt. Maar veel werkgevers bieden de mogelijkheid om het certificaat op hun kosten te behalen als je bij hen aan de slag gaat.

Overstap kans: als je ervaring hebt in de beveiliging, horeca- of catering medewerker, sluiten je vaardigheden goed aan. 

Pakketbezorger, maaltijdbezorger en chauffeur

Sinds de uitbraak van corona draaien pakketbezorgers, maaltijdbezorgers en chauffeurs overuren. In deze beroepen is er daardoor veel werk. Om in aanmerking te komen voor deze baan is het belangrijk dat je dienstverlenend bent ingesteld, communicatief vaardig bent en je een rijbewijs hebt.

Overstapkans: als je ervaring hebt in de beveiliging, chauffeur goederenvervoer, steward of conducteur sluiten je vaardigheden goed aan op een baan als vervoerder of bezorger.

Technisch monteur

Er is al jaren een grote vraag naar technisch monteurs. Om te kunnen werken in dit vakgebied heb je een diploma nodig. Maar door het tekort aan personeel bieden veel werkgevers de mogelijkheid om werken en leren te combineren. In dat geval biedt de werkgever een leerwerktraject aan waarbij je een minimaal aantal uren werkt en leert in de praktijk en één dag per week naar school gaat.

Overstapkans: in de technische sector zijn er veel specialisaties. Heb je ervaring in de techniek? Dan kun je door het volgen van een korte opleiding jezelf bijvoorbeeld omscholen tot de kansberoepen laadpaal- of zonnepanelenmonteur.

Bouw

In de regio Rijnmond wordt flink gebouwd en verbouwd. Er is dan ook veel vraag naar timmermannen, tegelzetters, metselaars, schilders en andere bouwspecialisten. Net zoals bij de technische sector bieden veel werkgevers de mogelijkheid aan om het werken met een deeltijd mbo- opleiding te combineren. Op die manier verdien je direct een salaris en leer je tijdens je werk en op school.

Medewerker klantenservice en verkoopmedewerker binnendienst

In deze beroepen heb je veel contact met mensen. Daardoor is het belangrijk dat je goed kunt communiceren en klantgericht werkt. Diverse grote bedrijven in de regio Rijnmond zijn doorlopend op zoek naar gemotiveerde mensen. Denk aan telecombedrijven, verzekeraars en banken.

Overstapkans: heb je ervaring als intercedent of reisadviseur? Of heb je ervaring in een andere functie waarin je veel klantcontact hebt? Dan sluiten je vaardigheden goed aan op een baan in de verkoop of klantenservice.

Schoonmaakmedewerker, interieurverzorger en medewerker thuishulp

Grote thuiszorgorganisaties, maar ook stichtingen en ziekenhuizen, staan te springen om goed geschoolde mensen. Ze hebben veel vacatures openstaan voor functies met mooie doorgroeimogelijkheden. Het is belangrijk dat je gemotiveerd, stressbestendig, verzorgend, communicatief vaardig en vriendelijk bent. 

Overstapkans: heb je ervaring in de horeca, catering of reisbranche? Dan komen je vaardigheden in een functie als schoonmaakmedewerker, interieurverzorger of medewerker thuishulp goed van pas. Bovendien is het aanbod (deeltijd) mbo- opleidingen voor dergelijke functies groot, waardoor werken en leren geen probleem is.Overstappen naar een kansberoep? Zo kunnen wij je helpen

Spreekt een kansberoep je aan en heb je behoefte aan meer informatie over hoe je de overstap kunt maken? Wil je bijvoorbeeld weten of het beroep bij je past, welke opleiding je moet volgen en welke subsidiemogelijkheden er zijn om de opleidingskosten te betalen? Wij kunnen je op de volgende manieren helpen:

Mijn Leerwerkloket

Op Mijn Leerwerkloket (onze online omgeving) kun je gratis diverse loopbaantesten doen en een e-portfolio maken. Het e-portfolio is een soort cv. Aangevuld met je vaardigheden, je talenten en je persoonlijkheid. Met behulp van onze online talentmatch-tool en je e-portfolio kun je vervolgens ontdekken welke beroepen bij je passen.

Loopbaanverkenner

De Loopbaanverkenner is een betaalde tool waarmee je jouw motivatie, talenten en vaardigheden in kaart brengt en koppelt aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In de Loopbaanverkenner zitten controlevragen verwerkt, waardoor de betrouwbaarheid van de testuitslagen groter is, dan die van de testen die je op Mijn Leerwerkloket kunt doen. Deze test kan je vaak via je werkgever of via de gemeente laten betalen. We adviseren je hier graag over.

Subsidies voor scholing

Als je de overstap naar een kansberoep wilt maken en een opleiding nodig hebt, zijn er diverse subsidiemogelijkheden om de scholingskosten (deels) te betalen. Zo is er bijvoorbeeld de Rotterdamse scholingsvoucher ter waarde van € 2.500,- of het Leven Lang Leren Krediet vanuit de overheid. Meer informatie over subsidiemogelijkheden vind je hier.

Persoonlijk loopbaanadvies

Heb je behoefte aan persoonlijk loopbaanadvies? Plan dan een gratis adviesgesprek in met één van onze loopbaanadviseurs. Het gesprek is vrijblijvend. Je bepaalt zelf wat je met de uitkomsten doet.

Neem contact op

Kom je er niet uit en wil je graag advies?

Geen probleem! Ons team van adviseurs zit voor je klaar om je op weg te helpen. Vul het formulier in, inclusief je vraag. We reageren per mail.

Wil je je vraag liever telefonisch bespreken? Maak dan gebruik van ons telefonisch spreekuur. Het spreekuur is elke dag op:

- maandag van 13:00 tot 15:00 uur

- dinsdag van 10:00 tot 15:00 uur

- woensdag van 10:00 tot 15:00 uur

- donderdag van 10:00 tot 15:00 uur

- vrijdag van 10:00 tot 15:00 uur

We hebben een nieuw telefoonnummer: dat nieuwe nummer is 06 - 81135143. Op ons oude nummer zijn we niet meer bereikbaar.

Als er meer tijd nodig is voor jouw vraag, dan plannen we een vervolgafspraak met je in.

Wil je een aanvraag indienen voor de Rotterdamse scholingsvoucher? Lees hier hoe je dat doet.

Let op: wij hebben zelf geen leerwerktrajecten

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.