Bijscholen

Wil je bijblijven of doorgroeien in je vak en jezelf bijscholen? Maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Dat kan ook best lastig zijn. Welke opleiding of cursus heb je bijvoorbeeld nodig? En welke subsidiemogelijkheden zijn er om de studiekosten (deels) te betalen? Op deze pagina vertellen we je hoe we je met dit soort vragen kunnen helpen en wat je zelf kunt doen.

Waar wil je meer over weten?

Welke opleiding of cursus heb ik nodig?

Wil je je bijscholen, maar weet je niet welke opleiding of cursus je het beste kunt volgen? Dan kan het helpen om te onderzoeken wat je talenten en vaardigheden zijn. Die kun je koppelen aan de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Op die manier krijg je een goed beeld van waar je staat en welke vaardigheden je kunt ontwikkelen. Vervolgens kun je onderzoeken waar kansen liggen voor een volgende stap binnen jouw werkgever of bij een ander bedrijf.

Wij helpen je op weg. In Mijn Leerwerkloket (onze online omgeving) vind je verschillende loopbaantesten die je gratis kunt doen. Een voorbeeld hiervan is de carrièrekrachttest. Met deze test maak je inzichtelijk welke carrièrevaardigheden je kunt ontwikkelen om je carrièredoelen te behalen.

Naast de loopbaantesten op Mijn Leerwerkloket, bieden we de Loopbaanverkenner aan. Dit is een betaalde tool. Je kunt er jouw motivatie, talenten en vaardigheden mee in kaart brengen en koppelen aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In een persoonlijk gesprek neemt een loopadviseur de resultaten van de Loopbaanverkenner met je door en krijg je adviezen over wat je met de uitkomsten kunt doen.

Een belangrijk verschil tussen de Loopbaanverkenner en de testen die je op Mijn Leerwerkloket kunt doen, is dat er in de Loopbaanverkenner controlevragen zijn verwerkt. Daardoor is de betrouwbaarheid van de uitkomsten groter dan de uitkomsten van de testen die je op Mijn Leerwerkloket kunt doen.

Meer over Mijn Leerwerkloket

Meer over de Loopbaanverkenner

Hoe kan ik mij bijscholen?

Bijscholen kan op verschillende manieren. Zo zijn er opleidingen waarmee je een erkend diploma kunt behalen. Daarnaast zijn er interne opleidingen bij werkgevers en klassikale of online cursussen. En ook zijn er nog vele workshops en trainingen.

Het aanbod is dus enorm groot. Om het overzichtelijk te houden hebben we een aantal handige websites voor je opgesomd:

  • Icares biedt een gratis studiekeuzetest en een overzicht van opleidingen op alle niveaus in binnen- en buitenland.

  • Springest biedt een overzicht van trainingen, cursussen, opleidingen en opleiders, inclusief locaties en prijzen. Je kunt opleiders ook met elkaar vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

  • Kiesmbo geeft een overzicht van alle opleidingen tot mbo 4 niveau. Goed om te weten: er zijn ook BBL varianten van mbo opleidingen. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Dit betekent dat je ongeveer 4 dagen in de week werkt en gemiddeld 1 dag in de week les krijgt.

Welke subsidies zijn er om een opleiding te betalen?

De overheid vindt het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Daarom biedt de overheid allerlei subsidiemogelijkheden aan. Als je aan bepaalde eisen voldoet kun je subsidie ontvangen om je opleiding of cursus (deels) mee te betalen.

Een voorbeeld van een subsidie is de ‘NL leert door regeling’ waarmee de overheid diverse online opleidingen subsidieert. Ook is er de Rotterdamse scholingsvoucher waarmee je een mbo opleiding (deels) kunt betalen, zodat je in een sector kunt werken waar veel werkgelegenheid is.

Klik op de onderstaande knop om het complete overzicht van subsidies te bekijken.

Bekijk subsidies

Ik wil mij bijscholen, maar ik heb moeite met de Nederlandse taal

Je bent niet de enige. Ongeveer 90.000 Rotterdammers tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met lezen en schrijven. Daarom helpt de gemeente Rotterdam haar inwoners om beter te worden in de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld met gratis taalcursussen. Lees er hier meer over.

Je kunt ook zelfstandig op internet oefenen met de Nederlandse taal, bijvoorbeeld op deze websites:

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste taallessen? Neem dan contact met ons op. We helpen je gratis om de taalles te vinden die bij jou past.

Stel je vraag of neem contact op voor advies

Heb je een vraag over bijscholing, maar heb je het antwoord niet kunnen vinden? Of heb je behoefte aan advies? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons e-mailen of bellen als je een korte vraag hebt. Voor een uitgebreid advies kun je een gratis adviesgesprek met één van onze loopbaanadviseurs aanvragen. Het gesprek is zonder verplichtingen en je bepaalt zelf wat je daarna doet.

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.

Neem contact op

Kom je er niet uit en wil je graag advies?

Geen probleem! Ons team van adviseurs zit voor je klaar om je op weg te helpen. Vul het formulier in, inclusief je vraag. We reageren per e-mail.

Wil je je vraag liever telefonisch bespreken? Maak dan gebruik van ons telefonisch spreekuur. Het spreekuur is elke dag op:

- maandag van 13:00 tot 15:00 uur

- dinsdag van 10:00 tot 15:00 uur

- woensdag van 10:00 tot 15:00 uur

- donderdag van 10:00 tot 15:00 uur

- vrijdag van 10:00 tot 15:00 uur

Bel naar het telefoonnummer 06 - 33227537

Als er meer tijd nodig is, zal er een vervolgafspraak worden ingepland.

Wil je een aanvraag indienen voor de Rotterdamse scholingsvoucher? Lees hier hoe je dat doet.


Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.