Bijscholen - Leven lang ontwikkelen

Wil je bijblijven of doorgroeien in je vak en jezelf bijscholen? Maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Dat kan ook best lastig zijn. Welke opleiding of cursus heb je bijvoorbeeld nodig? En welke subsidiemogelijkheden zijn er om de studiekosten (deels) te betalen? Op deze pagina vertellen we je hoe we je met dit soort vragen kunnen helpen en wat je zelf kunt doen.

Waar wil je meer over weten?

Welke opleiding of cursus heb ik nodig?

Wil je je bijscholen, maar weet je niet welke opleiding of cursus je het beste kunt volgen? Dan kan het helpen om te onderzoeken wat je talenten en vaardigheden zijn. Die kun je koppelen aan de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Op die manier krijg je een goed beeld van waar je staat en welke vaardigheden je kunt ontwikkelen. Vervolgens kun je onderzoeken waar kansen liggen voor een volgende stap binnen jouw werkgever of bij een ander bedrijf.

Wij helpen je op weg. In Mijn Leerwerkloket (onze online omgeving) vind je verschillende loopbaantesten die je gratis kunt doen. Een voorbeeld hiervan is de carrièrekrachttest. Met deze test maak je inzichtelijk welke carrièrevaardigheden je kunt ontwikkelen om je carrièredoelen te behalen.

Naast de loopbaantesten op Mijn Leerwerkloket, bieden we de Loopbaanverkenner aan. Dit is een betaalde tool. Je kunt er jouw motivatie, talenten en vaardigheden mee in kaart brengen en koppelen aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In een persoonlijk gesprek neemt een loopadviseur de resultaten van de Loopbaanverkenner met je door en krijg je adviezen over wat je met de uitkomsten kunt doen.

Een belangrijk verschil tussen de Loopbaanverkenner en de testen die je op Mijn Leerwerkloket kunt doen, is dat er in de Loopbaanverkenner controlevragen zijn verwerkt. Daardoor is de betrouwbaarheid van de uitkomsten groter dan de uitkomsten van de testen die je op Mijn Leerwerkloket kunt doen.

Meer over Mijn Leerwerkloket

Meer over de Loopbaanverkenner

Hoe kan ik mij bijscholen?

Bijscholen kan op verschillende manieren. Zo zijn er opleidingen waarmee je een erkend diploma kunt behalen. Daarnaast zijn er interne opleidingen bij werkgevers en klassikale of online cursussen. En ook zijn er nog vele workshops en trainingen.

Het aanbod is dus enorm groot. Om het overzichtelijk te houden hebben we een aantal handige websites voor je opgesomd:

  • Icares biedt een gratis studiekeuzetest en een overzicht van opleidingen op alle niveaus in binnen- en buitenland.

  • Springest biedt een overzicht van trainingen, cursussen, opleidingen en opleiders, inclusief locaties en prijzen. Je kunt opleiders ook met elkaar vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

  • Kiesmbo geeft een overzicht van alle opleidingen tot mbo 4 niveau. Goed om te weten: er zijn ook BBL varianten van mbo opleidingen. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Dit betekent dat je ongeveer 4 dagen in de week werkt en gemiddeld 1 dag in de week les krijgt.

Welke subsidies zijn er om een opleiding te betalen?

De overheid vindt het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Daarom biedt de overheid allerlei subsidiemogelijkheden aan. Als je aan bepaalde eisen voldoet kun je subsidie ontvangen om je opleiding of cursus (deels) mee te betalen.

Een voorbeeld van een subsidie is de ‘NL leert door regeling’ waarmee de overheid diverse online opleidingen subsidieert. Ook is er de Rotterdamse scholingsvoucher waarmee je een mbo opleiding (deels) kunt betalen, zodat je in een sector kunt werken waar veel werkgelegenheid is.

Klik op de onderstaande knop om het complete overzicht van subsidies te bekijken.

Bekijk subsidies

Ik wil mij bijscholen, maar ik heb moeite met de Nederlandse taal

Je bent niet de enige. Ongeveer 90.000 Rotterdammers tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met lezen en schrijven. Daarom helpt de gemeente Rotterdam haar inwoners om beter te worden in de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld met gratis taalcursussen. Lees er hier meer over.

Je kunt ook zelfstandig op internet oefenen met de Nederlandse taal, bijvoorbeeld op deze websites:

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste taallessen? Neem dan contact met ons op. We helpen je gratis om de taalles te vinden die bij jou past.

Is jouw werkgever al bezig met Leven lang ontwikkelen?

Als jouw werkgever al bezig is met Leven lang ontwikkelen, biedt het jou veel mogelijkheden. Het betekent dat ze de talenten en ambities van hun medewerkers willen benutten en ze gemotiveerd willen houden om te blijven werken en ontwikkelen. Hoe kan jij jouw wensen, waarden en ambities laten aansluiten bij de ontwikkelingen van je werkgever? 

POP, ofwel persoonlijk ontwikkelplan

In een POP kan jij aangeven welke kennis en vaardigheden je moet ontwikkelen en wat of wie je erbij nodig hebt. Je kijkt hierbij naar zowel de korte als lange termijn. De meeste organisaties hebben een eigen POP formulier, maar je kunt ook die van Level UP Rijnmond gebruiken. Klik hier voor het POP document. Als je het document hebt ingevuld, kan je met je leidinggevende of HR adviseur in gesprek. Maak er een positief gesprek van, jouw talenten en wensen zijn belangrijk.

Weet je nog niet wat je wilt?

Ga in gesprek met met je leidinggevende, met iemand van HR of van de opleidingsafdeling in je bedrijf. Het kan ook helpen om met collega’s te praten, bijvoorbeeld iemand die al meer ervaren is in het werk dat jij doet. Of juist in een andere functie werkt, die jou aanspreekt. Vraag naar de ontwikkelingen van het bedrijf en van je functie. Krijg ook goed zicht op het opleidings- en ontwikkelplan van je organisatie: wat biedt men aan, wat vraagt men, wat kan er? En vertel wat je zelf graag wilt. Dat kan zijn in kennis, vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling. Misschien wil je leidinggevende worden. Anderen coachen / motiveren / verder helpen door jouw kennis en ervaring te delen en jezelf daarmee te ontwikkelen. Of wil je graag een uitstapje naar een andere afdeling of andere locatie van je werkgever. Belangrijk is: wat past er bij je huidige en toekomstige levensfase en wat heb jij nodig om fit, gemotiveerd en gelukkig aan het werk te blijven?

Heeft je bedrijf een digitaal opleidingsplatform?

Hierop is te vinden is welke training en opleiding er allemaal gevolgd kunnen worden? Kijk hier dan ook op. Wat kun je doen om verder te ontwikkelen in jouw werk? Of een overstap te maken naar ander werk in je bedrijf? Ook kunnen er trainingen op staan voor meer algemene persoonlijke vaardigheden. Als je je verdiept en hierover praat met bijvoorbeeld je leidinggevende, dan kunnen er mooie kansen en plannen ontstaan.

Wil je meer inzicht in je vaardigheden, maak dan een profiel aan op mijnleerwerkloket. Je kunt hier aan de slag met allerlei testen en je talenten in kaart brengen.

Mijn Leerwerkloket

Is een coachingtraject iets voor jou?

Samen met een coach formuleer je een coachvraag. Dit kan gericht zijn op werk, bijvoorbeeld: hoe haal ik meer voldoening uit mijn werk of hoe verbeter ik de samenwerking met mijn collega’s? Hoe kan ik mijn werk privé balans verbeteren? Hoe ziet een coachtraject eruit:

Kennismaking

Een coachtraject begint met een kennismakingsgesprek of intake. Dit gesprek is bedoeld om erachter te komen of het klikt tussen jou en de coach. In dit gesprek bespreek je je coachvraag en wat je uit het coachtraject wil halen.

Gesprekken

Aan de hand van vragen zoals: wat wil ik, wat heb ik nodig, en wat kun je doen om jouw gewenste resultaat te bereiken, komen jullie samen tot een plan van aanpak. Hier zijn diverse variaties op mogelijk.

Evaluatie

In het laatste gesprek kijken jullie terug op het coachtraject en beantwoorden jullie vragen als: zijn de doelen behaald? Hoever ben je en wat wil je nog aanpakken? 

Kosten & subsidies

Organisaties hebben vaak een budget gereserveerd voor opleidingskosten en persoonlijke en/of professionele ontwikkeling van werknemers. Overleg hierover met je werkgever.

Daarnaast verstrekt de overheid verschillende subsidies en budgetten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Regionale Mobiliteitsteams: https://www.hoewerktnederland.nl/onderwerpen/hulp-in-de-buurt-de-regionale-mobiliteitsteams/vind-je-regionale-mobiliteitsteam.

Ook kun je bijvoorbeeld naar het Leerwerkloket voor loopbaanadvies. Neem contact met ons op voor persoonlijk loopbaan advies.

Hoe weet ik of een coach goed is?

Het aanbod aan coaches en coachvormen is groot. Kijk bijvoorbeeld of iemand gecertificeerd is via NOBCO of in het bezit zijn van een EIA-keurmerk of een NOLOC certificering. Ook kun je vragen naar referenties en bekijken of een coach de Internationale Ethische Code onderschrijft en zich conformeert aan het bijbehorende Klachtenreglement.

Contact

Stel je vraag of neem contact op voor advies

Heb je een vraag over bijscholing, maar heb je het antwoord niet kunnen vinden? Of heb je behoefte aan advies? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons e-mailen of bellen als je een korte vraag hebt. Voor een uitgebreid advies kun je een gratis adviesgesprek met één van onze loopbaanadviseurs aanvragen. Het gesprek is zonder verplichtingen en je bepaalt zelf wat je daarna doet.

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.

Neem contact op

Kom je er niet uit en wil je graag advies?

Geen probleem! Ons team van adviseurs zit voor je klaar om je op weg te helpen. Vul het formulier in, inclusief je vraag.en we nemen binnen drie werkdagen contact met je op.

LET OP! De Rotterdamse scholingsvoucher is gewijzigd!

Per 1 januari 2024 valt de Rotterdamse scholingsvoucher onder het Werkcentrum Rijnmond. Zie hier voor meer informatie: Over Werkcentrum Rijnmond (WCR) (leerwerkloket.nl)

Voor al je vragen over de scholingsvoucher en lopende scholingsaanvraag, kun je contact opnemen met het Werkcentrum Rijnmond. Mail naar info@werkcentrumrijnmond.nl of vul het het contactformulier Contact Werkcentrum regio Rijnmond (werkcentrumrijnmond.nl) in.


Wil je je vraag liever telefonisch bespreken? Maak dan gebruik van ons telefonisch spreekuur.

Vanaf 1 januari 2024 is het telefonisch spreekuur aangepast.

 Het spreekuur is elke dag op:

- maandag van 13:00 tot 15:00 uur

- dinsdag van 10:00 tot 15:00 uur

- woensdag van 10:00 tot 15:00 uur

- donderdag van 10:00 tot 15:00 uur

Bel naar 06 - 81135143. 

Als er meer tijd nodig is voor jouw vraag, dan plannen we een vervolgafspraak met je in.

Let op: wij hebben zelf geen leerwerktrajecten

Tip: bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord op je vraag al kunt vinden.