Naar overzicht
Algemeen en Student en Uncategorized en Werkende en Werkgever en Werkzoekende en ZZP | 24-08-2021

Jeroen: “Pak je kans en investeer in jezelf”
Het heeft de 49-jarige Jeroen niet altijd meegezeten. In een ‘vorig leven’ deed hij twee hbo-studies, had hij eigen bedrijf en ging het hem voor de wind. Toen zijn bedrijf door de crisis in 2008 failliet ging, ging het bergafwaarts met hem. Hij werd in 2017 dakloos en raakte verslavingsgevoelig. Met hulp en begeleiding van de gemeente Rotterdam en Antes Bouman krabbelde hij op. “De gemeente heeft letterlijk in me geïnvesteerd, ook door mijn omscholing te betalen.”

Iedereen heeft recht op een kans
In september 2020 las Jeroen in de krant een artikel over de scholingsvoucher Rotterdam. Daarin stond dat gemeente Rotterdam scholingsvouchers beschikbaar stelt aan werkzoekenden, om daarmee een her-, bij- of omscholing opleiding te kunnen betalen. Een opleiding voor werk waar veel vacatures in zijn. Jeroen: “Ik heb toen meteen mijn klantmanager Malika bij de gemeente gebeld en gevraagd of ik daarvoor in aanmerking kon komen. Zij heeft me in contact gebracht met het Leerwerkloket Rijnmond.”

“Ik moest een account aanmaken op mijnleerwerkloket en daarna een paar testjes maken. Die waren gemakkelijk en leuk om te doen. Er kwam uit dat ik het in mijn werk belangrijk vind dat er inhoud en stabiliteit is. Ik vond het opvallend dat mijn toewijding goed uit de tests kwam. Ik hecht er veel waarde aan om in mijn werk een bijdrage aan het algemeen belang te kunnen leveren. Mijn motto is: “Zorg ervoor dat je liefde en aandacht geeft aan diegenen die het nodig hebben.” Na de tests maakte Jeroen een afspraak met een scholingsadviseur Leontien van Leerwerkloket Rijnmond.

Een baan die bij je past
Jeroen: “Leontien zei dat een opleiding ‘Begeleider specifieke doelgroepen’ goed bij me zou passen. Na deze opleiding kan je bijvoorbeeld daklozen en verslaafden begeleiden en coachen. Daar is ook veel werk in te vinden. Mede door mijn eigen ervaringen kan ik deze mensen helpen bij het vinden van werk en een dak boven hun hoofd. Zodat zij uiteindelijk een bestaan hebben zonder afhankelijk te zijn van allerlei instanties. Alle mensen hebben potentie, alleen weet niet iedereen hoe je je potentie in kunt zetten.”

Jeroen volgt nu een opleiding van ongeveer een jaar. Een dag per maand gaat hij naar school, de rest is online. “Het was voor iemand van de oude stempel wel even wennen dat ik bijna alles op de computer moest doen. Maar door mijn levenservaring word ik wél weer om input gevraagd voor de opleiding. Wie had dat gedacht!”

Jobcoach Floor van het Leerwerkloket helpt Jeroen als hij ergens tegenaan loopt. “Dat is heel prettig, want het is toch wel een stap als je zo lang buiten de maatschappij hebt gestaan en dit allemaal weer moet regelen.”

Kans pakken
“Het gaat nu goed met me”, zegt Jeroen. “Ik heb een huis, doe vrijwilligerswerk, zorgcoaching en loop stage. Voor mij was de scholingsvoucher een mooie kans, die ik met beide handen heb aangepakt. Mijn droom is uiteindelijk om een hbo-opleiding maatschappelijk werk te doen. Dan kan ik echt iedereen helpen.”

“Tegen mensen die ook in een lastige situatie zitten zeg ik: pak je kans en blijf dicht bij jezelf. Het uiteindelijke doel is een baan vinden die goed bij je past.”

Meer weten over scholingsvouchers:
www.rotterdam.nl/scholingsvouchers en
https://rijnmond.leerwerkloket.nl/scholingsvoucher

Delen

Gerelateerde berichten