Naar overzicht
Algemeen en Student en Uncategorized en Werkende en Werkgever en Werkzoekende en ZZP | 16-06-2022

Het nieuwe Rotterdamse stadsbestuur geeft statushouders naast een opleiding ook een baangarantie binnen de gemeente of elders op de arbeidsmarkt. Dat gebeurde de afgelopen periode al bij 23 mensen, maar het nieuwe college wil dat flink uitbreiden. Daarvoor kloppen ze nu aan bij het ministerie van Sociale Zaken.

"Met deze aanpak besparen we op uitkeringen en leiden we goede mensen op voor de arbeidsmarkt, daarom willen we de extra kosten vergoed krijgen van het Rijk", zegt wethouder Vincent Karremans.

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken is te spreken over de Rotterdamse aanpak. "Dit is precies wat we nodig hebben. Voor de mensen zelf dat ze kansen krijgen om aan de slag te gaan en waarde toe te voegen, maar ook voor de samenleving want we hebben mensen keihard nodig."

Volgens wethouder Karremans kunnen de leerwerktrajecten voor alle partijen iets opleveren, omdat ze er ook toe leiden dat nieuwe Rotterdammers veel sneller op eigen benen kunnen staan. "Als je midden op de werkvloer staat en met collega's omgaat leer je de taal en de sociale omgangsvormen beter. Daarmee voorkom je dan weer dat nieuwkomers in een sociaal isolement terecht komen."

Het college wil dat uitbreiden en vraagt het ministerie van Sociale Zaken daarvoor subsidie.

Het idee van deze GIT-trajecten (Geïntegreerde duale Inburgeringstrajecten) is ontstaan bij Leerwerkloket Rijnmond. Programmamanager Harry Nuys is meer dan trots. "Wij zagen kansen voor een opleiding met baangarantie voor statushouders. In deze pilot hebben we afgelopen jaren succesvol samengewerkt met partners Albeda mbo en Zadkine.

Deze trajecten krijgen nu een prominente plek in het nieuwe coalitieakkoord van de Gemeente Rotterdam en zelfs minister Van Gennip wil hier geld voor vrijmaken. Het bewijst voor mij dat dit idee werkt en kansrijk is."


https://nos.nl/l/2432742

Delen

Gerelateerde berichten