Naar overzicht
Algemeen en Student en Uncategorized en Werkende en Werkgever en Werkzoekende en ZZP | 30-09-2021


Maureen maakt er werk van 

Maureen (22) heeft een onderneming, Surreal by Mau, samen met haar partner Mauricio. Ze maken kunst, fashion en organiseren creatieve workshops. Toch zat het Maureen niet altijd mee, dankzij de Tijdelijke Overbruggingsregeling en het Leerwerkloket kan ze weer nadenken over de toekomst. 

‘We maken voornamelijk abstracte kunst en daarnaast zijn we bezig met een nieuwe fashioncollectie. Voor corona organiseerden we ook evenementen, een soort minifestivals, met kunst en muziek. Hier kwam alles samen.’ Ze kan dit werk met haar partner doen omdat ze steun hebben gekregen vanuit de gemeente. Samen kwamen ze in aanmerking voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). Deze steun hadden ze wel nodig vertelt Maureen. “Voor de pandemie begon werkte mijn partner in een hotel, hij zorgde voor ons hoofdinkomen en ik was werkzaam in ons kunstbedrijf. Het inkomen van Mauricio viel weg en toen hebben we een tijd moeten leven van onze spaarrekening. Gelukkig kwamen we in aanmerking voor de Tozo.”

Positieve energie 
Dat Maureen het bedrag op haar spaarrekening steeds lager zag worden, veroorzaakte veel stress. “Ik had heel veel zorgen over hoe we onze huur moesten betalen en over hoe we eten gingen kopen.” Het wegvallen van deze stress doordat ze nu geld krijgt uit de Tozo, maakt dat er weer plek is in haar hoofd voor ideeën. “Als de stress weg is, krijg je weer inspiratie. Ik zit nu weer in een positieve flow. Dat is zo belangrijk als je kunst maakt, want dat doe je echt in het moment. Je moet het doen als je inspiratie hebt. Als er geen ruimte voor is, lukt het niet. Ik kan niet geforceerd een schilderij gaan maken.’

Denken in oplossingen 
Tijdens de aanvraag van de Tozo kwam Maureen ook bij het Leerwerkloket terecht. “Er werd ons gevraagd of we open stonden voor extra hulp, eventueel in de vorm van bijscholing of een gesprek. Dat vonden we beiden een goed idee. Zo konden we kijken of daar iets nieuws uit kon komen.” Samen hebben ze uiteindelijk een gesprek gehad met een medewerker van het Leerwerkloket. “Dat gesprek was echt heel fijn, mijn blikveld werd een stuk breder dankzij het gesprek. Ik merkte dat ik dingen in mijn hoofd veel moeilijker maakte dan nodig. Zij leerde me dat ik juist moet denken in mogelijkheden en alles niet te ingewikkeld moet maken. Dan zie je vanzelf wel wat er gebeurt en ontdek je weer wat mogelijk is.’ Het extra steuntje in de rug vanuit het Leerwerkloket was voor Maureen een verademing en hielp haar en Mauricio verder op weg.

Volg je gevoel 
Tot slot wil Maureen meegeven dat je altijd je gevoel moet volgen. ‘Als ik mijn gevoel volg, dan kan de uitkomst nooit fout zijn. De uitkomst is misschien niet zoals gehoopt, maar nooit fout. Maak keuzes die bij jou passen.’
 

Delen

Gerelateerde berichten