Algemeen en Student en Uncategorized en Werkende en Werkgever en Werkzoekende |
28-02-2023
Ruim 950 bezoekers naar de BBL Infomarkt
Dat de combinatie leren, werken én geld verdienen veel mensen aanspreekt, bewees de 13e editie van de BBL Infomarkt die op 23 februari jl. plaatsvond. Ruim 950 jongeren en jongvolwassenen die een bbl- (beroepsbegeleidende leerweg)opleiding willen volgen, maar nog op zoek zijn naar een leerwerkbaan, bezochten de markt in het Maasgebouw van Stadion Feijenoord waar een groot aantal potentiële werkgevers hen met open armen ontving. Daarnaast was de markt ook opengesteld voor werkenden en werkzoekenden, die via de praktijkleerroute naar een mbo-certificaat of praktijkverklaring naar werk kunnen.
Virtual Reality
Met behulp van Virtual Reality werden werkzoekenden deze dag geholpen bij hun arbeidsmarktoriëntatie. Door een virtueel bezoek te brengen aan de werkvloer van diverse bedrijven binnen meerdere sectoren konden zij heel laagdrempelig ervaren hoe het is om bijvoorbeeld een schilder, medewerker in de zorg of vrachtwagenchauffeur te zijn. Met behulp van 360 graden-films ervaarden zij de omgeving en kregen ze een goed beeld van het vak! VR Works stond voor alle deelnemers klaar om ze tijdens deze Experience te begeleiden.
Check en match
Ruim 95 potentiële werkgevers uit verschillende sectoren, zoals dienstverlening, horeca, haven, techniek, voeding, groene leefomgeving, zorg en welzijn presenteerden zich op de markt. Bezoekers konden zo op een laagdrempelige manier met hen kennismaken en kregen hierdoor een beter beeld over de combinatie werken en leren, de beschikbare functies en toekomstperspectief. Een aantal bezoekers en bedrijven waren zelfs een ‘match’ en maakten ter plekke vervolgafspraken. Daarnaast konden de bezoekers van de markt een cv-check doen bij Sagènn. De aanwezige mbo’s en vakscholen verzorgden voorlichting over bbl-opleidingen en SBB verzorgde de informatie over praktijkleren.
Win-winsituatie met praktijkleren
Al jaren wordt deze BBL Infomarkt georganiseerd om bbl-trajecten onder de aandacht te brengen. Dit jaar werden daarnaast ook de andere wegen van het mbo-praktijkleren onder de aandacht gebracht. Dit zijn leer-werktrajecten in de derde leerweg, die worden afgesloten met een MBO Praktijkverklaring of met MBO-certificaten.
De minister verbindt certificaten aan zowel keuzedelen als beroepsgerichte onderdelen, wanneer deze relevant zijn voor om- en bijscholing voor werkenden en werkzoekenden. Zo leren zij de specifieke kennis en vaardigheden die zij nodig hebben, zonder een volledige mbo-opleiding te volgen. Het mbo-certificaat is onderdeel van de kwalificatiestructuur, heeft een landelijke waarde en wordt opgenomen in het diplomaregister van DUO.
Linda Arkenbout, regionaal projectleider MBO praktijkleren, is blij met de verbreding: “De praktijkverklaring is bedoeld voor mensen zonder startkwalificatie, die om wat voor reden dan ook geen volledig mbo-diploma kunnen behalen, maar wel leerbaar zijn. Zij kunnen zich ontwikkelen in vakvaardigheden, die omschreven staan in het mbo-kwalificatiedossier. De deelnemer krijgt waardering voor wat hij of zij kan en kan eventueel bij een volgende werkgever aantonen dat hij bepaalde vakvaardigheden beheerst. Het kan ook een eerste stap zijn om daarna toch certificaten te behalen of aan een bbl-opleiding te beginnen. We merken ook aan de werkgevers dat de ruimere mogelijkheden aantrekkelijker zijn voor potentiële werknemers”
Samenwerking
De BBL Infomarkt is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door het Leerwerkloket Rijnmond en haar partners Albeda, Grafisch Lyceum Rotterdam, HMC mbo vakschool, Lentiz, STC mbo college, Techniek College Rotterdam, Yuverta, Zadkine, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, Manfri Management & Advies, UWV en de Gemeente Rotterdam. De Infomarkt werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van Albeda-studenten van de opleiding Social Work.