Leren en werken

"Ik studeer nog, maar ik wil méér dan school mij kan bieden. Het liefst doe ik al veel werkervaring op, of doe ik een cursus of opleiding die aansluit bij het werk dat ik wil gaan doen. Het Leerwerkloket helpt me om uit te zoeken wat het best bij me past en hoe ik dat kan doen."

Dit is wat je zelf kunt doen

Er zijn veel manieren om je te ontwikkelen, ook naast je school. Je hebt opleidingen, trainingen, cursussen, workshops, online en offline. Je kan er een diploma mee halen, een certificaat of bewijs van deelname. Maar eerst moet je vragen beantwoorden als: wat wil je, wat past bij jou, hoe kun je het combineren met je studie en hoe kan je het betalen? Op deze pagina vind je hierover veel informatie. Heb je daarna nog vragen, neem dan gerust contact met ons op!

Nederlands onderwijssysteem

Als je van plan bent om verder te studeren, dan is het handig om te weten hoe zit het Nederlandse onderwijssysteem in elkaar zit. 

Wat komt er na de basisschool, wat zijn de verschillende vmbo- en mbo-niveaus? Hoe zit het met hbo-, wo- en Masterdiploma's? Welk diploma heb je nodig om met de door jou gekozen opleiding te mogen beginnen?

Would you like an explanation in English? Watch the video Het Nederlands schoolsysteem.

Middelbaar Beroeps Onderwijs

Mbo-diploma's zijn veel gevraagd, maar weet je ook voor welke beroepen? De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, heeft geweldige video's waarin vakmensen laten zien wat hun beroep inhoudt en wat je ervoor nodig hebt. Op de site Kiesmbo kun je interesse testen en mbo-opleidingen in het hele land vinden en vergelijken. 

Opleidingen op alle niveaus

Via de portal van Icares kun je opleidingen in binnen- en buitenland zoeken. Je kunt zoeken op opleiding, richting of interesse. 

Weet je het nog niet zo goed? Doe dan eerst een gratis studiekeuzetest. Je kunt zelf aangeven op welk niveau je opleidingen wilt zien, van mbo 1 tot wo Master niveau. 

Naar Icares

Cursussen, trainingen en meer

Springest en Edubookers bieden allerlei cursussen, trainingen en opleidingen aan. Vooral van particuliere opleiders en trainingsbureaus. Je kunt op veel manieren doorfilteren om de opleiding te vinden die jij zoekt. 

Leerwerkloket Rijnmond en NRTO zijn samen bezig een speciale onderwijsportal te maken voor de regio Rijnmond. Als die klaar is, vind je hier het complete overzicht van alle onderwijsmogelijkheden in de regio!

Digitale cursussen

Leren hoeft niet per se in een klaslokaal. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om online te leren.  

Heb je een (bij)baan? Vraag dan bij je werkgever of je toegang hebt tot een online leerplatform met cursussen. Zo biedt het A&O Fonds Gemeenten ambtenaren via het platform Allesuitjezelf gratis online trainingen en e-books. 

Ben je uitzendkracht van bijvoorbeeld Randstad of Tempo-Team? Dan kun je online cursussen volgen via Goodhabitz

Veel grotere werkgevers hebben een eigen e-learning platform.

Via LinkedIn learning kun je zelf 1 maand gratis en daarna tegen abonnementskosten toegang krijgen tot duizenden online cursussen van branchedeskundigen (veel Engelstalig). 

Ook Udemy biedt tegen beperkte kosten veel online leermogelijkheden.

MOOC's zijn (vaak) gratis online cursussen van vooraanstaande universiteiten. je kunt ze vinden op bv. Coursera en edX.

Informeel leren

Informeel leren is een manier van leren waarbij je je niet aan een lesprogramma houdt maar waarmee je meer toevallig kennis opdoet. Misschien herken je dit wel in je huidige werk of eerdere banen.

Naast je werk leer je informeel als je gratis online colleges volgt via bijvoorbeeld de Universiteit van Nederland. Of door naar de inspirerende presentaties te kijken van TEDx Talks. 

Social media is ook een medium dat bij uitstek geschikt is om informeel te leren door deskundigen op jouw vakgebied te volgen, de kennis en inzichten die zij delen in blogs of flogs. Kunst hierbij is om het kaf van het koren te scheiden, niet iedereen die zich profileert als expert is ook daadwerkelijk deskundig. Ook biedt Youtube op elk gebied tutorials die een antwoord geven op jouw actuele leervraag. Nikkie Tutorials is er een wereldster mee geworden!

Kom je er nog niet helemaal uit, of wil je graag advies van een expert?

Je kunt op verschillende manieren contact met ons zoeken. We helpen je graag. Voor onze dienstverlening hoef je niet te betalen. We behandelen je aanvraag vertrouwelijk en vrijblijvend, jij bepaalt wat je met de uitkomst doet en met wie je hierover in gesprek gaat.