Heb je een vraag? Vind hier je antwoord!

Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Zit het antwoord op jouw vraag er toch niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je zo snel mogelijk verder!

 • Hoe ziet een adviestraject eruit?

  We nemen contact met je op voor een telefonische intake. Daarna maken we een afspraak voor een adviesgesprek. Dat duurt ongeveer een uur. In dit gesprek wordt duidelijk wat jij nodig hebt. Dat kan voor iedereen anders zijn. Met sommige mensen spreken we één keer af, met andere drie of vier keer. De ene kan na een gesprek zelf aan de slag met de tips die we geven; de andere doet een competentie- of interesse test die we daarna samen bespreken. We kijken wat bij jou past.

 • Ben ik verplicht om iets met het advies te doen?

  Nee, je hebt na het gesprek geen verplichtingen. Wij hopen natuurlijk dat je echt wat kunt en doet met ons advies en zo vervolgstappen zet in je loopbaan, maar dat is aan jou.

 • Waarom zou ik me als werkende/werkzoekende bij Leren en Werken Rijnmond melden?

  Wij zijn het enige onafhankelijke, kosteloze, vrijblijvende en deskundige adviespunt op het gebied van leren en werken. Of het nu gaat om een carrièreswitch, opleidingen/cursussen bij reguliere scholen of commerciële bureaus, kansrijke beroepen, ontwikkelingen in jouw vakgebied of financieringsmogelijkheden, wij hebben alle kennis in huis. Zonder enig commercieel/zakelijk belang.

 • Ik heb geen diploma, wat kan Leerwerkloket Rijnmond dan doen?

  Wij kijken naar jouw interesses, kennis en competenties. Dan bepalen we samen op welke manier jij zo snel mogelijk een diploma kunt halen. Dat kan op verschillende manieren; via bij ons bekende leerwerktrajecten bij werkgevers, via mbo-praktijkleren, mbo-certificaten of (maatwerk) BBL-trajecten.

 • Wat is een BBL- of BOL-opleiding?

  Dit zijn mbo-opleidingen, afhankelijk van keuze op niveau 2, 3 of 4. 

  BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je werkt in een arbeidsovereenkomst ongeveer 4 dagen per week en gaat ook 1 dag in de week naar school. Je ontvangt voor je werk een salaris. 

  BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Hierbij loop je als student één of meerdere stages. Als BOL-student heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Een BBL-opleiding kan via een ROC, als interne maatwerk opleiding bij een werkgever of via commerciële opleidingsbureaus.

 • Ik heb geen geld voor een opleiding, wat doen jullie dan?

  Wij kennen de fondsen, subsidies en regelingen en weten welke voorwaarden daarvoor gelden. Samen met jou onderzoeken we wat de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie zijn.